tisdag 3 september 2013

Sjömansgryta


Det kan vara sâ otroligt gott att äta riktig äkta skandinavisk husmanskost ibland. Jag hade aldrig tidigare lagat en sjömansgryta men det var ju inte sâ svârt. Dessutom räcker sjömansgrytan i flera dagar vilket är praktiskt om man vill ta med en matlâda till jobbet eller frysa in.

Sjömansgryta för 4 pers.


1 kg potatisar
2 lökar
400 g maletkôtt
2-3 msk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar
15 kryddpepparkorn
2-3 lagerblad
5 dl vatten

  1. Skala potatisarna och skiva dem tunt. Hacka löken. 
  2. Stek köttet i lite olivolja eller smör. Tillsätt löken och stek i ytterligare 5 min. Avsluta med tomatpurén, saltet, timjan och svartpepparn. 
  3. Varva ett lager med potatis och ett lager med köttbladningen i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager potatis. Toppa varje potatislager med lite salt, pepparkorn och lagerblad.
  4. Häll kokande vatten i ugnsformen tills potatisen är helt täckt med vatten.  
  5. Värm ugnen till 200°c, grädda i 1/2 timme, kontrollera att potatisen fortfarande är täckt med vatten och grädda i ännu 1/2 timme tills potatisen är mjuk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar