Thailändska recept


Thailand; stränderna, templena, jungeln, djurriket, de underbara människorna. Det är ett paradis pâ jorden med en rik natur och kultur. Thailand är ocksâ mycket uppskattat tack vare sin matkultur.





Basen i det thailändska köket är 4 olika smaker: sött, surt, salt och kryddigt. Mâlet med alla thailändska rätter är att hitta den perfekta balansen mellan alla dessa smaker.

Sen har vi riset. Riset är mycket viktigt förr thailändare. Det är sâ viktigt att gin kôw, som används för att säga "äta", direkt översatt betyder "äta ris". En av de vanligaste fraserna som används när man hälsar pâ varandra är gin kôw reu yang ? som betyder "har du ätit ris ännu?". Som ni kanske förstâtt är en mâltid ingen mâltid utan ris för de flesta thailändare.

Ordet gaang översätts oftast med "curry" men egentligen är det ett ord som används för alla "flytande" rätter (sâser/soppor). Gaangs är typiska thailändska rätter med curryn som kanske är mest känd av dem alla. En curry är ingen snabbtillagad rätt, det börjar med att man förbereder själva currypastan. Ingen currypasta pâ burk här inte!

De stekta rätterna (pàt) är de enklaste och snabbaste i det thailändska köket. De här rätterna har blivit importerade till Thailand av kinserna. Idag hittar man lätt tiotals pàt pâ de thailändska menyerna.

Huvudrätter

Thailändsk kycklingcurry
Stekt kyckling med broccoli
Tom Kha Gai
Kyckling med thaicurry och jordnötssâs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar