tisdag 25 februari 2014

Tom Kha Gai

Söndag är marknadsdag hemma hos oss. Dâ handlar vi maten inför veckan: frukt o grönt hos grönsakshandlarn, fisk hos fiskhandlarn, kött hos kötthandlarn (om man vill lyxa till det) och resten i mataffären. Vi sparar 10-20€ i veckan jämfört med dâ vi köpte allt i mataffären. Däremot är det svârt att inte stanna vid rôtisseriet och köpa en grillad kyckling, det doftar ju sâ gott!

Senast kunde vi inte motstâ, sâ jag bestämde mej för att göra en Tom Kha Gai, en Thailändsk kycklingsoppa.

Tid: 30 min
Ingredienser till 2 pers.

1/2 grillad kyckling
1 morot
1 purjolök
1/2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
1/2 msk riven ingefära
1/2 tsk sambal oelek
Rivet limeskal och pressad saft frân en halv lime

Ta bort skinn och ben pâ kycklingen och skär den i strimlor.
Skala och skiva morötterna och purjon.
Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull och lât det koka upp.
Tillsätt buljongtärningen, kokosmjölken och ingefäran. Lägg i kycklingen och moroten.
Lât soppan koka ca 5 min. Lägg i purjon.
Smaksätt med sambal och limeskal. Koka inte soppan efter att limen tillsatts.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar